úterý 6. prosince 2011

Portoriko II

U sklenky doma michane Pina colady (zitra bude lepsi, uz vim, ze je tu mixer a tak se ananasovy dzus s kokosovym mlikem dobre spoji) se snazim premyslet. Je to vlastne sklenka v poradi druha a pro dnesek konecna...je neco pred pulnoci z 2/12 na 3/12. Sumiruju v hlave, co vsechno zahrnout do reportaze. Jedna z oblasti, jiz je jiste musim venovat, je doprava. Dnes je zas o dva dny vic a ja se usadil u pocitace. Rozptylovan panem Pejpa Dzej neni lehke se dohnat k dopsani aspon par radek, zaroven jsem trosku alibista, protoze sam se k nicemu nedokazu dokopat.

Co povazujete za skutecnou exotiku a jak vypada? Je snad exotika urcena prumernou teplotou more, ktera se i v prosinci drzi kolem sedmadvaceti stupnu a misty dokonce presahuje tricitku? Je exoticke sedet na plazi pod kokosovou palmou? Je exotika, kdyz vam pres cestu prebehne leguan? Nebo je snad exotika vystizne popsatelna nabidkou mistni zeleniny a ovoce (u niz nekdy ani netusite nazev natoz chut a zpusob uziti)? Je dostatecne exoticke videt vanocne vyzdobena namesticka, stovkami barevnych sviticich zarovicek  ovesene domy, na jejichz zahrade se tu a tam vyskytne nejaka ta maketka Santa Clause, parecku sobu ci dokonce snehulaka (ano, i tady), kdyz vite, ze mistni obyvatele na ostrove snih nikdy neuvidi (tedy s veeelkou pravedobnosti)?

Cekate-li ale, ze exotika rovna se zeme nepoznamenana lidskou cinnosti, panennska priroda a divocina, Portoriko takove neni. Tedy rozhodne ne na prvni pohled. Ostrov kouzel, tedy 'Isla del Encanto', jak se Portoriku prezdiva, je nejhusteji osidlenym karibskym ostrovem. Na plose 8 870 km ctverecnych zije bezmala 4 miliony obyvatel (tedy 434 obyv./km2). A mam dojem, ze tu kazdy ma svoje vozidlo. Doprava v Portoriku je zvlastni kapitola sama pro sebe.

Nejpohodlnejsi a vzhledem k absenci radne, pravidelne a huste site verejne dopravy, zaroven nejjednodussi (a casto i jedinou moznosti dopravy na vetsi vzdalenosti) je automobil. V pripade turisticke navstevy tedy jeho pronajem. Silnice jsou huste rozesety po celem ostrove, nachazi se jich tu vice jak 26,5 tisice km. Pri ceste napric ostrovem predevsim po hlavnich dopravnich "tepnach" se pripravte na neustaly husty provoz pripominajici misty i prazskou magistralu v nejkritictejsich hodinach. Tepot na silnicich se odviji od frekvence stridani signalu na semaforech, kterych tu je nemalo.
Pripravte se na to, ze ne vzdy nutne plati, ze na dvouproudove silnici je levy pruh rychlejsi. Auta se tu predjizdeji v obou pruzich navzajem, casto mezi sebou klickuji, ale ridici jsou k sobe vetsinou ohleduplni. Blinkry jsou pro lecktereho ridice pouhym modnim doplkem vybaveni vozu a tak na signalizaci zmeny smeru u pred vami jedouciho vozidla zcela nespolehejte. Podobne udrzujte bezpecnou vzdalenost od vozidla pred vami, nikdy nemuzete s jistotou rict, zda mu skutecne sviti brzdova svetla, prece jen potkate na silnicich auta rozlicnych kvalit. Od novych nablyskanych po stare polorozpadle a otlucene a vlivem vlhka zkorodovane. Nekteri ridici s oblibou po setmeni jezdi se zapnutymi mlhovkami, asi aby v krajine (az na sporadicke vyjimky) bez mlhy, nalezlo toto vybaveni radneho uplatneni pri beznem provozu.
Beznymi ucastniky silnicniho provozu tu jsou potulni psici, psice a psiska, kterych se toula po okoli nemalo. Psi jsou ucebnicovou ukazkou zdejsiho specifickeho naladeni, ktere se promita i do povahy lidi. Hlavne klid! Rozhodne necekejte, ze by se pes situovany uprostred vozovky pred blizicim se autem rozebehnul. Daleko spise si zkoumavym pohledem prohledne osobu za volantem a volnym krokem odejde ze sceny...Dalsimi ucastniky provozu jsou tu a tam leguani. Zdaleka ne vsichni z tech, kteri se snazi precupitat silnici, maji takove stesti jako pan "odhadem sedesaticentimetrovy zeleny", jenz po srazce s vozidlem odbehl zpet do vysokeho porostu podel cesty. Pod koly automobilu tak skonci nejeden majestatni plaz. Mrsiny ale dobre poslouzi onem potulnym psum, kteri se tvari jakkoli, jen ne hruzostrasne.
.....

To be continued

....

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Kjubo jed!

Posíláme pozdravení z Prahé!

Choskáč a Véra